Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) 

De WBSO subsidieregeling is de meest toegankelijke regeling voor innovatieve ondernemers. Het betreft een fiscale subsidie waarbij je een korting op de af te dragen loonheffing krijgt voor elk uur dat aan te wijzen is als speur- en ontwikkelingswerk (S&O).

WBSO regeling 2024

Het doel van de regeling is om risicovolle ontwikkeltrajecten (en dat zijn dergelijke trajecten in de regel) aantrekkelijker en sneller te maken door een deel van deze ontwikkelkosten als subsidie te verlenen. Het kabinet heeft in 2024 meer dan 1,4 miljard beschikbaar gesteld voor innovatieve ondernemers die van de WBSO gebruik willen maken. Ook als ZZP’er kan je gebruik maken van deze regeling.

Aanvragen

Een aanvraag kan gedurende het gehele jaar worden ingediend met een maximum van vier aanvragen per jaar. Een aanvraag omvat de ontwikkelprojecten voor een heel jaar, maar kan gedurende het jaar van een update of aanpassing worden voorzien. Daarnaast mag het WBSO voordeel in één keer worden toegepast en hoeft dit niet meer verspreid te worden over verschillende maanden.

Subsidiepercentages

Het WBSO tarief is opgedeeld in twee schijven. In de eerste schijf krijg je 32% subsidie over gemaakte uren tot €350.000. Wanneer je een startende ondernemer bent is dit percentage zelfs 40%. 

In de tweede schijf geldt een percentage van 16% voor alle uren boven de €350.000.

Als ZZP’er, eenmanszaak of VOF krijg je een vaste aftrekpost van €15.551 en als starter is dit zelfs €23.332. Voorwaarde is wel dat je minimaal 500 S&O uren maakt in een jaar.

Advies

Wilt u graag een afspraak maken om een aanvraag in te dienen of wilt u gewoon wat meer weten over hoe wij u bij een aanvraag kunnen helpen? Neem dan vooral contact met ons op via onderstaande button en we helpen u graag.